Popia Coklat Nestum

Assalamualaikum w.b.t dan selamat tengah malam. * sbb ciknis tgh taip entry ni pukul 12.05 am kan. hahaha. Okay straight to the point sis nak share resepi yg dah lama terbantut, malam ni baru sempat nak share kat blog ciknis.

Jom kita main masak-masak! Kita buat Popia Coklat Nestum.


Emmm yummy! ni gambar yang ciknis dah siap buat apa sume. Hah jom belajor cara nak buat. Sonang ajorrrr. Tak susah aihh.

1) Beli kulit popia kat mana2 supermarket. * Takkisah la jenama apa, asalkan korang rasa sedap utk dimakan nanti.


Kulit popia yang korang beli tadi, korang gulung2 mcm sis gulung * saiz popia ikut kehendak korang* Dah siap gulung sebanyak mana yang korang nak buat. Okey lets go to the next step!

2) Jom kita goreng ! 

Jangan goreng terlalu garing. goreng sampai nampak kuning2 sikit jorrr. 
Caution : Jangan menyanyi time goreng! nanti hangit ! Kikiki

3) Lepas siap goreng, letak popia yg goreng td dlm bekas tertutup *kita nak cairkan coklat! so to make sure popia kita tadi tak lemau or ore kelate panggil liut/masuk angin. Kikiki

4) Yessszaaa jom cairkan coklat, kalau ikut dlm gmbr kat bawah ni, ciknis guna coklat cadbury * Cis time kaya bolehla beli cadbury* Actually boleh je guna coklat jenama Beryl yg korang boleh dptkan di mana2 kedai bahan2 utk buat kek. Beryl 1kg lagi jimat! sama je kesedapannya.




Bila dah cair dah coklat kita tadi, korang dah boleh start dah ambik popia yg digoreng tadi, salutkan dgn coklat cair. Macam dalam gambar cikniss tu.
Dah siap salut coklat? Hah next step! almost done babeh!

4) Kita akan tepek2 bedak sikit kat popia coklat kita tadi, eh tepek nestum lah, masukkan serbuk nestum dalam satu mangkuk sederhana besar atau ikut suka hati korang lah nak pakai besar mana, then rendamkan popia2 kita, Camne nak buat? Okay tgk gambar kat bawah ...

Hah macam tu je. senang je kan, bukan susah pun. 

Bila dah siap tenggelamkan popia2 kita tadi dalam lautan nestum, maka ....
.
.
.
Tadaaaaa !!! dah siap !


Senang je kan ? bukan susah pun nak buat. Cuma malas dan rajin sahaja. Ciknis jual banyak balang haritu since raya syokkkk kalau ada popia nestum coklat ni ! Hah sape nak buat bisnes jual popia nestum coklat pun boleh uollssss. 

Selamat Mencuba gaisss ! sayonara haipp !

Resepi Kek Coklat Moist (kukus)

Assalamualaikum wahai readers sekalian!
Its been a long time tak update entry dkt blog. Hakhak *Sistur busy*
Okay takmo cakap banyak, baca tajuk pun dah tahu nak ninis nak update apa.
Okay jom belajar buat kek coklat moist dgn cikenis ni. Hahaha.

First step! 
baca Bismillahirahmanirahim dulu ❤️

BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN ada dua bahagian ya. BAHAN A & BAHAN B ( ni bahan utk kek je tau, bukan toppingnya sekali )

BAHAN A 
1 cawan SERBUK KOKO ( tak kisah jenama apa pun )
1 cawan GULA PASIR ( gula yg selalu kita guna bancuh air )
1 cawan SUSU CAIR ( jenama apa pun tak kisah *Krimer Sejat* )
1 cawan MINYAK MASAK
½ cawan SUSU PEKAT

BAHAN B
1½ cawan TEPUNG GANDUM
1 sudu teh BIKARBONAT 
1 sudu teh BAKING POWDER
1 sudu teh ESEN VANILLA
3 biji TELUR

Okay ni nak start baking dah! Readyyy??? Setttt gooo! 

1. Masak bahan A tadi dalam periuk ( masukkan serbuk koko, gula pasir, susu cair, susu pekat,minyak masak ) dan kacau hingga sebati. Api kecil sahaja. Masak dalam 5 minit ++ *korang dah rasa sebati, bolehlah tutup api tadi. Sejukkan dulu bahan tadi. (bkn letak dlm peti ais! sejukkan bawah kipas cmtu je)

2. 3 biji telur dipecahkan dan kacau hingga sebati. Dah kembang, sebati .. campurkan acuan telur tadi dgn bahan A yg dah kita sejukkan.

3. Masukkan pula ESEN VANILLA ke dalam acuan Bahan A+Telur tadi. *Kacau sikit*

4. Get ready for Bahan B pulak. Now kita nak masukkan satu persatu bahan B ke dalam acuan Bahan A+Telur tadi. Kalau boleh ayak dulu Tepung Gandum, Bikarbonat, Baking Powder *utk dptkan kek yg gebu gebas, malas ayak pun takpe* Then, masukkanlah Tepung Gandum, Bikarbonat, Baking Powder ke dalam acuan kita Bahan A+Telur tu. Jangan lupa kacau sehingga sebati ya!

Dah siap kacau dah? dah? K good next step

5. Acuan kek kita tadi dah siap. Ready nak letak dalam loyang. Lepas letak acuan tadi ke dalam loyang, make sure korang kena cover permukaan loyang yg terbuka tu dgn aluminium foil/plastik pun boleh sbb taknak bagi wap air masuk dlm acuan kek kita tu *confirm takkan menjadi lah kek korang*

Haa cover mcm nilah *kot lah korang taktahu, nah cikenis ajarkan*

6. Kukuskan 1 jam 10 minit. Api sederhana sahaja and make sure before kukus tu, air dlm kukusan dah mendidih. 

Tiktok tiktok. Mereputtt tunggu ... btw kalau korang nak topping coklat yg meleleh tuu. jom belajar buat. Kena prepare bahan lah sikit. sikit jee. Dlm 15 min kek nak masak tu korang dh boleh start buat topping utk kek ni. Jom!

BAHAN UNTUK TOPPING(GANACHE)
300 gm COKLAT MASAKAN ( takkisah jenama apa pun )
1 sudu besar SUSU PEKAT
½ cawan SUSU CAIR
2 sudu besar BUTTER
¼ cawan air panas

1. Panaskan susu pekat dengan susu cair guna kaedah double boiler.
Tak tahu apa itu double boiler?
Ni ye sistur cantik sekalian. Jangan lupa bawah tu masukkan air macam nak kukus la. Kita masak atas air panas! hehehe.

2. Then, dah sebati susu2 tadi, masukkan pulak coklat masakan kita. Kacau sampai cair okeh!
3. Padamkan api setelah coklat berserta susu2 tadi dah sebati. Masukkan butter. Kacau lagi sampai cair. Fuhh merecik coklat korang. leleh2 gtuuu. 

Then, kek kita dah masak and dah sejuk kan? haaaaa skrg masa nak lelehkan coklat kita td atas surface kek. Yummiess!

Kek coklat meleleh dah siap. Aummm. Yummy. Korang nak deco kek coklat korang pun boleh. Macam gambar2 kat bawah ni.

letak strawberry dgn blueberry pun sodappp ! 

nak letak topping ada kacang ke biskut ke pun boleh!

paling legend letak choco chips lah kan.

Hah! topping+decoration tu atas kehendak korang lah ye. Ikut citarasa masing2. 

Info tambahan yg kreatif dari cikenis : Selain kek, korang boleh buat acuan tadi jadi cupcake!
Hahhh tudiaaa. cantik molek. biasalah gmbr google kan. haha.

SELAMAT MENCUBA! TERIMA KASIH! 
4. Get ready for Bahan B. Now, masukkan satu persatu bahan B kedalam acuan Bahan A+Telur yg kita buat tadi. Kalau boleh masukkan dulu TEPUNG GANDU
 
Officially Copyright and Fully Design by NUEY ANIS
Cute Polka Dotted Red Bow Tie Ribbon